Als ik brood bak, dan is het vaak op zondag. Afgelopen zondag heb ik gekozen voor een breekbrood met hazelnoten en kaas uit Delicious Kerst 2013. Lekker hartig voor bij de lunch.
In het
recept staat dat je 150ml donker bier moet gebruiken. Omdat ik dit niet in huis
had heb ik gewoon water gebruikt.
Dit breekbrood is genoeg voor 4 personen, lekker bij soep, salade of bij het kerstdiner.
In de Delicious staat ook nog een uienbrioche met spek en champignons in. Die ga ik ook nog eens maken.
Dit breekbrood is genoeg voor 4 personen, lekker bij soep, salade of bij het kerstdiner.
In de Delicious staat ook nog een uienbrioche met spek en champignons in. Die ga ik ook nog eens maken.
Ingrediënten
250 gram
volkoren meel
150ml water
3,5 gram
gedroogde gist (1/2 zakje)
4 eetl
olijfolie
1 eierdooier
snuf zout
Vulling
75 gram
geraspte boerenkaas (of Parmezaanse kaas)
50 gram
hazelnoten met vlies, grof gehakt
1 eetl verse
tijmblaadjes
Bereiding
Gebruik
lauwwarm water (of als je donker bier gebruikt: verwarm dit in een
steelpannetje) en doe dit samen met de olie, eierdooier en gist bij het
volkoren meel. Meng het iets en voeg een flinke snuf zout toe.
Je kunt het
deeg nu met de hand 5-10 minuten kneden of in een keukenmachine,
zoals de KitchenAid, in ongeveer 8 minuten tot het deeg soepel wordt.
Vorm een bal
van het deeg, let het in een met olie ingevette kom en laat afgedekt met
plasticfolie op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen. Het deeg moet minstens
verdubbelen in hoeveelheid.
Rasp
ondertussen de kaas en hak de hazelnoten grof.
Druk het
gerezen deeg plat op een dun met bloem bestoven werkblad en verdeel de vulling
erover. Meng en kneed de vulling goed door het deeg.
Je hebt nu
575 gram deeg. Verdeel dit in 8 bolletjes van 60 gram en 1 bolletje van 90
gram.
Leg het grootste bolletje in het midden van een met olie ingevette bak- of springvorm met een diameter van 18-20cm (deze keer heb ik een vorm van 18c m gebruikt).
Leg de andere bolletjes deeg eromheen. Dek af met vershoudfolie en laat opnieuw een uur rijzen.
Bak het brood in een oven van 180 graden in ongeveer 25-30 minuten gaar, bruin en knapperig.
Even een vraagje, ik wil deze broodjes nl ook maken (ik weet alleen niet of het nog voor de kerst lukt). ik zou de vulling al voor de eerste rijs erdoor doen, maar las idd in de Delicious dat zij het na de 1e rijs doen. Als ik krentenbollen bak, doe ik de krenten er ook voor de 1e rijs door. Ik kneed mijn deeg nl niet meer door naar de 1e rijs. Ik lees dat jij het ook na de 1e rijs hebt gedaan. En dat ging goed? groetjes, Caroline
BeantwoordenVerwijderenHallo Caroline,
BeantwoordenVerwijderenHet viel mij ook op dat het in deze volgorde ging. Bij een kerststol doe je de vulling er ook meteen doorheen.
Deze vulling is er heel snel door te kneden. En het resultaat was prima. Niks op aan te merken.
Ik denk dat je het er net zo goed meteen door kunt doen hoor, maar als het op deze manier goed gaat, waarom dat niet zo.
Je hebt nog 5 dagen de tijd om dit brood te maken! Succes
Groet Judith