zaterdag 20 september 2014

Vijgensalade uit de nieuwe Ottolenghi: Plenty More


Afgelopen week kwam ik in de boekhandel en daar lag ie al op me te wachten! Het nieuwe boek van Ottolenghi: 'Plenty more'. Ik wist dat hij binnenkort zou verschijnen, maar wist niet dat hij al in de winkel (voor me klaar) lag. Ik heb het boek meteen gepakt en ben zonder het in te kijken naar de kassa gelopen. Dit boek wil ik sowieso in m'n kookboekenkast hebben staan.
Het boek 'Plenty' is een van mijn favoriete kookboeken en de meeste gerechten heb ik al eens gemaakt. Zo'n boek kan niet makkelijk overtroffen worden door een vervolg.
Ook in dit boek staan alleen maar vegetarische gerechten; veel groente, granen en peulvruchten. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken naar bereidingswijze: gestoomd, gehusseld, geprutteld, gesmoord, gegrild, geroosterd, gestampt... etc.
Wat me al snel opviel, toen ik het boek voor het eerst doorbladerde en de ingrediëntenlijsten doorlas, is dat er veel, voor mij, onbekende ingrediënten en gerechten in staan.
Enkele voorbeelden: dakos, gedroogde zeespaghetti, kashk, reshteh-noedels, urad-dal, kasha, manuka-honing, ziti, upma, chana dal, salbitxadasaus, berberisbessen, Thaise srirachasaus, pahi, kabocha-pompoen, crespéou, kuku, batata harra, baigan choka.

De farro, freehek, firik, fregola en Iraanse limoenen waren me al bekend door de vorige boeken van Ottolenghi. In dit boek worden de buna-shimeji-paddenstoelen ook meerdere keren gebruikt.

Wat me verder opviel is dat er heel veel verse koriander wordt gebruikt in de gerechten. Ik heb vandaag in de supermarkt (en bij de groenteboer!) in ons dorp gezegd dat ze zo weinig koriander in het assortiment hebben. De groenteboer vertelde me dat het wel besteld kan worden... Tsja... Dan ga ik wel naar de toko in de stad.

Er staan weer veel lange ingrediëntenlijsten in 'die je niet moeten afschrikken'. Als je een aardige voorraadkast hebt, is dat geen probleem. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoveel ingrediënten wil kopen voor een 'eenvoudig' vegetarisch gerecht.

Ik zie er ook gerechten in staat die me niet direct aanspreken, zoals 'auberginekwarktaart' en 'zoetzure prei met geitenkwark en krenten',
maar ik weet inmiddels dat je de gerechten van Ottolenghi eerst moet proberen; je wordt vaak verrast door de smaakcombinaties.
Hoe meer ik het boek doorblader en lees, hoe enthousiaster ik word. Dit is weer een boek met nieuwe gerechten. Gerechten die je niet in een ander kookboek tegenkomt.
Ottolenghi-liefhebbers zullen het zonder twijfel aanschaffen (Karin, hup!!).

Vandaag heb ik het eerste gerecht getest: de vijgensalade. Een herfstsalade.
Een makkelijk Ottolenghi gerecht, dat ik wel iets aangepast heb. Wij vonden het een heerlijke salade, alleen was de kaneelsmaak te overheersend. Ook moest ik me inhouden om geen geitenkaas toe te voegen.

Voor morgen staat er een nieuw gerecht uit dit boek in de planning.
Wordt vervolgd...
Zijn er mensen die dit boek ook al hebben gekocht en een gerecht hebben getest?




Ingrediënten, voorgerecht voor 2 personen
2 rode uien, gepeld, in parten (ongeveer 150 gram)
25 gram hazelnoten (met of zonder schil)
3 vijgen, in parten (ongeveer 200 gram)
1 roodlof of radicchio
15 gram hele basilicumblaadjes
30 gram waterkers (of veldsla)

3 eetl olijfolie
1 eetl balsamicoazijn
klein snufje kaneel (of weglaten)
zwarte peper en zeezout

Bereiding
Pel en halveer de uien in de lengte en snijd elke helft in parten. Meng de uienparten met 1 eetl olijfolie, peper en zout en leg op een stuk bakpapier op een bakplaat. Rooster de uienparten ongeveer 20 minuten in een oven op 200 graden tot ze goudbruin en deels krokant zijn. Schep ze halverwege een keer om. Laat afkoelen en trek ze met de vingers uit elkaar tot kleine partjes.

Rooster de hazelnoten ondertussen 10 minuten in de oven en laat ze afkoelen. Hak ze grof.

Meng de roodlof met de basilicum en de waterkers (of veldsla).
Verdeel de helft van dit mengsel over twee borden. Leg er een paar vijgenparten en geroosterde uienpartjes op. Verdeel de rest van de sla erover en leg de rest van de vijgen en uienparten erop.

Maak een dressing van 2 eetl olijfolie, balsamicoazijn, kaneel en peper en zout.

Sprenkel dit over de salades. Strooi de gehakte hazelnoten erover en serveer.

4 opmerkingen:

  1. Mooie review Judith, hij had het boek wel kado kunnen doen! Je bent me (zoals wel vaker) weer een slag op voor, maar het begint nu toch wel erg te kriebelen..... had ik hem gister nou toch maar meegenomen :-(
    Heel veel plezier ermee en we lezen wel wat je allemaal gemaakt hebt.
    Eens kijken wanneer ik de 'hup' krijg, wordt vervolgd!

    Gezellige zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat het nog lang duurt tot jij het boek ook hebt... Desnoods laat je hem nog even in het plastic ;)

      Verwijderen
  2. Hallo Judith,
    Ik heb net als jij het boek gekocht voordat ik het inkeek. Als Ottolenghi-fan weten wij dat het goed is! Ik heb er nog niets uitgemaakt, maar was van plan een van de salades met verse vijgen te maken, misschien wordt het deze. Wat betreft de koriander; heb je geen Turkse winkel in de buurt? Daar koop je hele bossen voor € 0,60. Trouwens die aubergine kwarktaart staat al op mijn blog al aubergine cheesecake en is echt een aanrader! Er staan bij mij al 4 recepten uit dit boek, die hij al eerder plubliceerde op de site van The Guardian. Ook de abrikozentaart met walnoten en lavendel en de bloemkooltaart! Ook allebei super! Veel kookplezier, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Caroline,
      Ik had niet anders van je verwacht haha.
      Hier in de buurt is geen Turkse winkel, daarvoor moet ik echt naar de stad. Meestal koop ik dan meteen een paar bossen koriander en platte peterselie. Daar kun je niet zonder als je van Ottolenghi houdt.
      Bedankt voor de tip: ik ga de bloemkooltaart ook zeker maken. Je ziet het wel op de blog verschijnen!

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...