donderdag 29 januari 2015

Zuurkoolschotel met tuttifrutti en kerriegehakt


Vroeger was stamppot zuurkool mijn lievelingseten. Ook nu lust ik dit op elk moment van de dag. Een kliekje voor ontbijt? Geen probleem.  
Variaties met zuurkool eet ik ook graag, zoals deze zuurkoolschotel met gehakt, kerrie en tuttifrutti. Een gerecht dat ik al sinds m'n studententijd maak.
Bij stamppot eten we spek en rookworst, in een zuurkoolschotel altijd gehakt. En dan is het lekker om het met wat zoets te combineren, zoals tuttifrutti of rozijnen of banaan.

Het gehakt wordt gebakken met ui en kerrie. Als je niet van kerrie houdt dan kun je het ook weglaten. Er is ook kerriezuurkool te koop, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd, omdat ik liever zelf kruiden toevoeg dan het kant en klaar koop.


Toen een collega me laatst vertelde dat ze zuurkoolschotel ging maken liep het water me meteen in de mond. Ik ben dan nieuwsgierig hoe een ander het maakt. Dit is in elk geval mijn favoriete zuurkoolschotel.


Ingrediënten, voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
500 gram zuurkool
2 eetl roomboter
150ml melk, warm
zout

150 gram tutti frutti
1 kaneelstokje
2 eetl honing
1 eetl water

350 gram rundergehakt
2 uien, gesnipperd
1 eetl milde kerriepoeder
150 gram geraspte belegen kaas

Bereiding
Doe de tutti frutti in een steelpannetje met de honing, water en kaneel. Verwarm ongeveer 5 minuten, snijd daarna in stukjes van ongeveer 1cm groot. Je kunt het ook eerst in stukjes snijden voordat je het verwarmt. Verwijder de kaneel.


Kook of stoom de aardappelen gaar. Ik kook de zuurkool altijd in een apart pannetje met een scheutje water, ongeveer 20 minuten.
Maak daarna een stamppot van de aardappelen, zuurkool, warme melk en boter en breng op smaak met zout.

Bak het gehakt rul en bruin in een koekenpan, voeg halverwege de uien en kerrie toe.
Als alles bruin en gaar is voeg je de tuttifrutti toe aan het gehakt.

Schep de helft van de zuurkoolstamppot in een ovenschaal (nu een van 25x25x5cm), schep daarop het gehaktmengsel. Schep de andere helft van de stamppot erop en verdeel de geraspte kaas erover.

Bak ongeveer 20 minuten in een oven van 200 graden of totdat alles heet is en de kaas mooi knapperig.

2 opmerkingen:

  1. Best lekker dit. Ik maak zuurkool vaak met gestoofde appels en uien erin. Ook lekker, maar met tutti frutti is een leuk idee. Thnx!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En gebruik je dan ook gehakt? Of doe je de appels en uien bij de zuurkool?
      Lijkt me lekker om ook eens te proberen

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...