woensdag 18 maart 2015

Stoofpeertjes uit de slowcooker


Het kan nog net: we eten voor de laatste keer stoofpeertjes. Deze keer heb ik ze niet gewoon in de pan gemaakt, maar in mijn nieuwe slowcooker! Jawel, ik heb er een, en wat is ie mooi! Een prachtig zwart glimmende binnenpan waarin de gerechten op twee standen kunnen worden gestoofd. Heel simpel: low en high, en daarnaast nog een wamhoudstand.
Deze pan heeft een inhoud van 5,7 liter, zodat je grote porties kunt maken. Ik ben er helemaal weg van. Voor 8-10 personen een stoofpot maken is nu easy peasy. Je zet de pan aan en kunt er gerust bij weg lopen. Koken terwijl je niet thuis bent.


Je kunt de peren heel laten of in parten snijden. Ik kies liever voor het eerste, omdat je ze dan alleen hoeft te schillen en niet het klokhuis eruit hoeft te halen. Het staat bovendien ook veel mooier, een peertje met steeltje op bord.

Stoofperen kun je prima invriezen. Ik maak dus altijd een pan vol.



Ingrediënten
16 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
100 gram suiker (nu lichtbruine basterdsuiker)
2 laurierblaadjes
2 steranijs
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
een flinke scheut port (rode wijn of bessensap kan ook)
ongeveer 1 liter water
(evt 1 eetl aardappelzetmeel)


Bereiding
Schil alle peertjes en laat het steeltje er aan zitten. Je kunt ze ook in parten snijden en het klokhuis verwijderen, maar dat is meer werk.
Zet ze rechtop in de slowcooker. Voeg alle ingrediënten toe en voeg net zoveel water toe tot alle peertjes net onder water staan.
Zet de slowcooker op de hoogste stand en laat ze 6 uren pruttelen. Je kunt als het vocht eenmaal licht borrelt de slowcooker ook op de laagste stand zetten.
Zet na 6 uren de slowcooker uit en laat de peertjes in het vocht afkoelen.

Als je geen slowcooker hebt, kun je de peertjes uiteraard ook in een gewone pan maken. Breng ze dan in het vocht aan de kook, draai het vuur laag en laat het zo ongeveer 2 uren zachtjes sudderen, tot alle peertjes zacht en mooi van kleur zijn.

Haal de peren uit het vocht en giet het vocht door een zeef.
Breng het vocht aan de kook, laat het ca. 20 minuten zonder deksel inkoken tot je een derde over hebt. Er blijft dan een zoete siroop over die je over de peertjes kunt schenken. Als je een dikkere saus wilt kun je het extra binden met aardappelzetmeel.
Meng het aardappelzetmeel met een paar eetlepels koud water en voeg dit beetje bij beetje aan het vocht toe tot je een dikkere saus hebt.

Serveer de peren in een mooie schaal en giet de saus erover.
Ze zijn zowel koud als warm lekker.

 

3 opmerkingen:

  1. Jaaaaaa dat is 'm, mooooooiiiiii!
    Maar toch weer anders dan die van ons, waarschijnlijk de moderne uitvoering.... Het is gewoon een top apparaat, heel veel plezier ermee!

    Groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ogozzie, begint er weer iemand over de slowcooker .... net als ik 'm weer uit mijn hoofd verbannen heb, komt er weer zo'n heerlijk plaatje voorbij. Ik wil 'm. Ik wil 'm niet. Ik wil 'm. Ik wil 'm niet. Ik wel 'm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Nell, misschien moet je er toch een keer aan geloven :)
      Ik denk altijd hoe eerder je 'm aanschaft, hoe langer je er plezier van kunt hebben.

      Verwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...