vrijdag 23 augustus 2013

Blueberry pancakes



Het lijkt wel of ik alleen (pannen)koekjes bak. Of het nu van zoete aardappel, courgette of een zoet beslag is.
Deze Amerikaanse pancakes met blauwe bessen worden ook wel 'drie-in-de-pan' genoemd. Omdat ze, logisch, per drie in een koekenpan worden gebakken. Als je dat doet krijg je niet helemaal ronde pannenkoekjes. Wanneer je ze daarna opstapelt krijg je een leuk effect.

Er wordt altijd maple syrup bij geserveerd als saus.
Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika, het is in Amerika erg populair voor op de pannenkoeken en wafels. Nigella Lawson gebruikt het ook in haar baksels. Ik heb altijd een blikje in de koelkast staan.

Nu heb ik een leuk pannetje in Frankrijk gekocht voor kleine pannenkoekjes. Die moest natuurlijk ook even getest worden. Het werkt makkelijk, de pannenkoekjes zijn allemaal even groot en mooi rond. Maar eerlijk gezegd vind ik ze er leuker uitzien als ze iets verschillend van vorm zijn.
Niet dat ik het pannetje nu voor niks heb, want hij komt vast eens van pas als ik iets keurig rond moet bakken. Verschillende pannetjes heb je nooit genoeg.



Er zijn verschillende recepten te vinden voor deze pancakes. Van heel eenvoudig pannenkoekbeslag tot een wat uitgebreider recept met bicarbonaat en gist.
Deze versie is wat uitgebreider. Als je het beslag maakt en even laat staan gaat het mooi rijzen, waardoor je een luchtiger pannenkoekje krijgt.
Ik zal de volgende keer een simpel recept proberen en proeven hoe groot het verschil is.
Niet iedereen heeft bicarbonaat in huis.

Ingrediënten
460 ml volle melk (of sojamelk)
10 gram citroensap
60 gram roomboter, gesmolten
1 ei
280 gram tarwebloem
25 gram poedersuiker
1 zakje gist (7gram)
4 gram bicarbonaat
4 gram zout
130 gram blauwe bessen (of zoveel je lekker vindt)
maple syrup

Bereiding
Smelt de boter in een koekenpan. Laat daarin een laagje achter om de pannenkoekjes later in te bakken. Gebruik de rest voor het beslag.
Meng de melk met het citroensap, de boter, het ei, de bloem, suiker, gist, bicarbonaat en zout.
Roer met een grote garde tot het een glad beslag is.
In het recept staat dat je niet te lang met de garde moet kloppen, omdat de pannenkoekjes anders droog worden.... (waarom?).


 
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur, schep met een juslepel drie hoopjes beslag in de pan, die elkaar niet mogen raken.
Verdeel de bosbessen over de pannenkoekjes en bak tot aan de bovenkant belletjes ontstaan en de onderkant goudbruin is (ongeveer 2 minuten).
Keer ze en bak ook de andere kant goudbruin (dat gaat sneller).
Haal de pannenkoekjes uit de pan en houd ze evt. warm in een oven op 100 graden.
Ga door met bakken tot het beslag op is.

Stapel de pannenkoekjes en giet er de maple syrup overheen. Evt. kun je er nog wat poedersuiker en extra bessen over strooien.








Het recept komt uit het boek ' Kookschool, de desserts'.

1 opmerking:

  1. Lekker, helemaal origineel met de blauwe bessen en de maple syrup. Ik denk niet te lang kloppen, omdat je dan de lucht eruit klopt, dus worden ze droog. Maar zeker weten doe ik het ook niet.

    Groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...