vrijdag 16 augustus 2013

Courgettesalade met hazelnotenWe kunnen elke dag weer courgettes uit de tuin halen; de kleinste zijn het lekkerst, helemaal voor zo'n salade. Vorig jaar had ik ook gele courgettes en dat staat nog mooier met dat groen. Maar dit jaar ben ik ze vergeten te zaaien. Ik zag dat de AH nu ook gele in het assortiment heeft.
Toch leuk, je ziet ook steeds vaker de ronde courgettes te koop. Alleen als je gewend bent aan de verse, zachte courgettes uit eigen tuin, dan wil je niet meer zo'n harde uit de winkel.

Dit recept is weer van Ottolenghi (Plenty). Vorig jaar heb ik het ook een paar keer gemaakt in de zomer. Vandaag was het ons voorgerecht.


Ingrediënten, voor 2 personen
3 kleine courgettes
2 eetl hazelnoten
2 eetl olijfolie
1 theel balsamicoazijn
ongeveer 20 blaadjes basilicum (evt. ook paarse)
40 gram topkwaliteit parmezaan, in stukjes gebroken
1 theel hazelnootolie
zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Snijd de courgettes in schuine plakken van een halve cm dik. Doe ze in een schaal en schud om met 1 eetl olijfolie en wat zout en peper.
Leg de plakken in een hete grillpan en rooster ze circa 2 minuten aan elke kant, keer met een tang om. Doe de gegrilde plakken weer in de schaal, giet de balsamico erover en schep om. Zet opzij tot de courgette lauwwarm is.

Rooster ondertussen de hele hazelnoten (met of zonder schilletje) in een hete koekenpan tot ze licht geroosterd zijn. Laat afkoelen, zodat ze nog knapperiger worden en hak grof.

Voeg als de courgettes zijn afgekoeld nog 1 eetl olijfolie, de basilicum en de noten toe.
Meng alles luchtig en breng op smaak met peper en zout.
Schik de salade op 2 borden of een schaal, verdeel de parmezaan erover en besprenkel met de hazelnootolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...