maandag 19 augustus 2013

Eendenborst met pruimensaus en puree met waterkersIk had nog een eendenborst in de vriezer liggen, Franse gedroogde pruimen in de voorraadkast en in de kas hebben we een grote pot met waterkers staan.  Het werd deze combinatie.
Een beetje een bistro gerecht.Waterkers gebruik ik niet zo vaak, maar sinds we het thuis in een pot hebben staan, knip ik er vaker een paar blaadjes af. Het is lekker pittig en doet denken aan tuinkers. Mooi als garnering en ook heerlijk als stamppotje met aardappelpuree. Volgend jaar koop ik zeker weer een waterkersplantje, want het groeit als een tierelier en je kunt maar blijven plukken.
Als je het koopt (het is niet altijd makkelijk te krijgen), dan heb je meteen een zak vol en dat is snel te veel.

Ingrediënten, voor 2 personen
1 eendenborstfilet
100 gram spekreepjes
10 pruimen
3 eetl cognac of armagnac
1 pot gevogeltefond
2 takjes tijm
3 eetl roomboter
peper uit de molen

6 grote aardappels, kruimig
klein bosje waterkers, grof gesneden
3 lente uitjes, in ringetjes gesneden
2 eetl verse peterselie, fijngesneden
100ml melk
2 eetl roomboter

Bereiding
Halveer de pruimen, verwijder de pit en laat ze minimaal 20 minuten in de cognac weken.

Snijd het vet van de eendenborst in, zodat een ruitpatroon ontstaan. Bak hem in een droge koekenpan op halfhoog vuur op de vetkant en laat ongeveer 10 minuten zacht bakken tot het vet krokant en bruin is. Draai de eendenborst om en laat nog 2 minuten bakken in eigen vet.  Laat een paar minuten in de pan, van het vuur, rusten onder aluminiumfolie. Haal de eendenborst uit de pan (het vet gooi je weg) en snijd daarna in dunne plakken.

Bak ondertussen de spekreepjes in een andere koekenpan krokant. Doe de gevogeltefond, tijm en de cognac van de pruimen erbij. Laat tot ongeveer een derde inkoken, verwijder de takjes tijm, doe de gewelde pruimen erbij, verhit nog een minuut en klop met een houtel lepel de roomboter erbij tot de saus mooi gebonden is. Maal er peper door, er hoeft geen zout bij, want het spek is al zout genoeg.

Schil de aardappels, stoom of kook ze gaar (ik stoom altijd).
Verwarm de melk in een steelpan met de lente uitjes, doe bij de aardappels en stamp met een pureestamper tot een fijne puree. Schep de waterkers, peterselie en roomboter erdoor, meng snel met een lepel en breng op smaak met peper en zout.
Maak de puree pas af als de eendenborst klaar is, de waterkers moet nog knapperig en groen blijven.

Verdeel de eendenborst over 2 borden, schep de pruimensaus erover heen en doe de puree met waterkers ernaast. Lekker! Wij houden wel van dit soort gerechten.


Bron: combinatie van Allerhande recepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...