zaterdag 3 augustus 2013

Chermoula aubergine met bulgur & yoghurt



Afgelopen week werd er een pakje bezorgd. Ik had meteen door dat er een boek in zat en ook had ik een vermoeden welke en wie de afzender zou kunnen zijn….
‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi!!  Heel erg bedankt Karin! Ik heb er meteen wat uit gemaakt. Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in de kookboekenkast.

Chermoula is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel  voor vis of groente. De ingemaakte citroenschil kun je bij een Turkse winkel halen. Evt kun je dit vervangen door citroenrasp, maar dan is de smaak wel wat anders.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen als voorgerecht; wij aten het als hoofdgerecht met z’n tweeën. (Gerechten van Ottolenghi voor 4 personen eten ook wij vaak met z'n tweeën Karin.....)


Ingrediënten
2 aubergines, gehalveerd in de lengte

Chermoula
2 tenen knoflook, geperst
2 theel gemalen komijn
2 theel gemalen koriander
1 theel chilivlokken
1 theel milde paprikapoeder
2 eetl fijngehakte ingemaakte citroenschil  (of evt citroenrasp)
½ theel zout
90 ml olijfolie

Bulgursalade
150 gram fijne bulgur
50 gram sultanarozijnen
10 gram koriander, fijngesneden, plus extra om mee te bestrooien
10 gram munt, fijngesneden
50 gram ontpitte groene olijven, gehalveerd
30 gram geschaafde amandelen, geroosterd
3 bosuien, fijngehakt
40 ml olijfolie
1 ½ eetl citroensap
120 gram Griekse yoghurt

Bereiding
Meng  alle ingrediënten voor de chermoula.

Snij de aubergines over de lengte doornmidden. Kerf in het vruchtvlees van elke helft een diep kruispatroon, maar zorg ervoor dat de schil heel blijft. Verdeel de chermoula over de halve aubergines en smeer goed uit. Zet de aubergines 45 minuten in de oven op 200 graden.

Doe intussen de bulgur in een grote schaal en overgiet met 140ml kokend water. Laat staan tot al het water opgenomen is en meng met een vork.
Week de sultana’s 10 minuten in warm water, giet ze af en doe ze bij de bulgur, samen met de rest van de ingrediënten, behalve de yoghurt.
Meng alles goed en breng op smaak met zout.

Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur. Schep er wat bulgursalade op en schep er yoghurt over. Bestrooi met extra koriander en sprenkel er nog wat olie over.

Weer een hele goede combinatie! Echt Ottolenghi.
We hebben de bulgursalade gisteren ook zonder de aubergines gegeten. Lekker met de amandel en rozijnen.





1 opmerking:

  1. Voor wat hoort wat.....
    Ik had al een idee dat je dit gerecht zou maken, ziet er ook overheerlijk uit! Komt natuurlijk ook door de lekkere foto ;-)

    Heel veel plezier met je nieuwe boek, dat er maar weer veel uit gekookt mag worden!

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...