vrijdag 22 mei 2015

Omgekeerde luchtige rabarbertaart


Gisteren heb ik meer dan een kilo rabarber uit de moestuin gehaald. Twee porties heb ik in stukjes in de vriezer gedaan, zodat ik de rest van het jaar ook rabarber kan eten.
En ik heb een nieuw rabarberrecept getest. Op de een of andere manier ben ik fan van rabarbertaart, sinds we een moestuin hebben.
Dit recept komt uit het boek 'Donna Hay the Basics'.
Opvallend is dat de rabarber op de bodem van de bakvorm wordt gelegd en het superluchtige beslag er bovenop wordt geschonken. Na het bakken draai je de taart om, net als een tarte tatin, en heb je mooi gekarameliseerde rabarber met een luchtig biscuitgebak eronder dat niet zompig is.
Biscuitgebak is licht en luchtig doordat je lucht in het beslag klopt. De eieren en suiker worden bijna 10 minuten in een KitchenAid opgeklopt tot het mengsel verdriedubbeld is in volume. Voor een goed resultaat kun je de bloem en het bakpoeder ook nog zeven.
Het gebak is net zo zacht als het biscuitgebak van een slagroomtaart van de banketbakker.

Ik vond dit een heerlijk fris en licht gebak. Vaak gaat rabarber door het beslag heen. Nu ligt het bovenop de taart en proef je de smaak nog beter: voor de echte rabarberliefhebber.
In het originele recept wordt minder suiker gebruikt. Zelf vind ik 45 gram suiker op 450 gram rabarber wat te weinig. Het is maar net hoe fris of zuur je het wilt hebben.

Voor meer rabarberrecepten zie hier:
              * Rabarbercake
              * Rabarber met vlierbloesemsiroop
              * Rabarberijs   
              * Rabarber kokoscake
              * Rabarber kwarktaart
              * Rabarbertaart



Ingrediënten
4 eieren
110 gram kristalsuiker
100 gram patentbloem
1/3 theel bakpoeder
50 gram roomboter, gesmolten

450 gram rabarber
70 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theel vanille-extract

Bereiding
Snijd de rabarber in even lange stukken. Ik heb nu stukken van ongeveer 8cm gemaakt, omdat sommige rabarberstengels krom waren. Je kunt ze ook in kleinere stukjes snijden, maar zo ziet het er mooier uit. Nog mooier is het om de stukken zo lang als je bakvorm te snijden. In dit geval 20cm.
Schep de rabarber om met de suiker en het vanille-extract.
Maak ondertussen het beslag.


Klop de eieren en de suiker ongeveer 8-10 minuten in een keukenmachine (KitchenAid) tot je een dikke romige massa hebt die verdriedubbeld is in volume.
Spatel de helft van de bloem en het bakpoeder door het eimengsel. Spatel vervolgens de andere helft erdoor.
Verwarm de boter in een steelpannetje en schenk door het beslag. Spatel het kort door.
In het recept wordt de bloem en bakpoeder 3x gezeefd. Ik heb het zeven achterwege gelaten en kreeg een prima resultaat.

Leg het rabarbermengsel op de bodem van een ingevette, met bakpapier beklede vierkante bakvorm. Ik heb een browniebakvorm gebruikt van 20x20cm.
Schenk het beslag over de rabarber.


Bak 20-25 minuten in een oven op 180 graden tot het gebak veerkrachtig aanvoelt en loskomt van de randen van de vorm. Laat een paar minuten rusten. Keer de taart voorzichtig op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat verder afkoelen op het taartrooster.

1 opmerking:

  1. Oh dat ziet er goed uit....is dat een goed kookboek van Donna Hay.....?
    Ga dit recept eens proberen....

    Fijne dag

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...