donderdag 17 oktober 2013

Pompoentaartjes met wortel en geitenkaas

 
Deze pompoentaartjes van Ottolenghi had ik al een hele tijd in m'n hoofd zitten. Pompoen, wortel en geitenkaas gecombineerd in een Ottolenghi recept: dat kan niet anders dan lekker zijn.
En er is weer een eigen pompoen uit de tuin gebruikt.
Het kost echt enorm veel tijd om deze taartjes te maken, dat viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar de smaak.... echt fantastisch! Dit is nou precies waar ik van houd. Wat een goddelijke combinatie. Het deeg is mooi knapperig, het frisse van de wortel haalt de pompoen op, het hartige van de geitenkaas en de heerlijke romige bieslook-kaastopping. Echt super. Ze zijn lauwwarm het lekkerst. Maar koud mee naar het werk kan net zo goed. Deze kleine taartjes eet je zo uit de hand. Ook leuk voor een verjaardag. Al weet ik niet of iedereen hier van houdt.
Volgende keer maak ik het in een grote quichevorm, zodat je het in punten kunt snijden. Dat scheelt ook tijd, omdat je dan niet al die vormpjes blind hoeft te bakken.
Het deeg ga ik ook eens maken voor een andere quiche. Erg lekker met maanzaad.

Dus als je tijd overhebt en van Ottolenghi houdt: dit is een aanrader!
 

 
Ingrediënten, voor 12 stuks
500 gram pompoenvruchtvlees zonder schil en pitten, in blokjes van 2cm
2 eetl olijfolie
1 theel mosterdzaad
180 gram grof geraspte wortel
35 gram fijne kristalsuiker
2 eetl wittewijnazijn
50 ml sinaasappelsap
30 gram gesmolten boter
1 eidooier
120 ml slagroom
20 gram bieslook, fijngesneden
40 gram vers geraspte parmezaan
150 gram geitenkaas
zout en zwarte peper
 
Deeg
230 gram bloem
1/2 theel zout
25 gram maanzaad
110 gram koude roomboter, in kleine blokjes
5 eetl volle melk
 
Bereiding
Begin met het deeg. Meg de bloem met het zout en het maanzaad in een grote mengkom. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het mengsel eruitziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer.
Druk het deeg uit tot een platte schijf, verpak hem in plasticfolie en leg hem een paar uren in de koelkast.
 
 
Meng de pompoenblokjes met 1 eetl olijfolie, peper en zout. Doe in een braadslede met bakpapier en bak ongeveer 15 minuten in een oven op 170 graden tot de pompoen beetgaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
 
Verhit ondertussen een eetl olijfolie in een pan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat 10 minuten smoren, schep regelmatig om. Roer de suiker, wittewijnazijn en sinaasappelsap door de wortel en laat nog 20-25 minuten zacht pruttelen tot alle vloeistof is ingekookt. Neem van het vuur en laat afkoelen.
 
 
Vet een muffinvorm voor 12 muffins van ongeveer 7cm doorsnee en 2 cm diep licht in met gesmolten boter. Rol het deeg uit tot een 3-4mm dikke lap. Steek er cirkels uit en bekleed de vormpjes met het deeg. Druk de randen goed aan en prik met een vork gaatjes op de bodem van het deeg.
Zet de vormpjes minimaal 30 minuten in de koelkast.
Bekleed het deeg in elk vormpje met bakpapier, vul met bakbonen of droge rijst. Bak de deegbodems 15 minuten blind in een oven op 170 graden. Verwijder de steunvulling en het bakpapier, zet ze weer in de oven en bak nog eens 5-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
 
 
Schakel de oven naar 180 graden.
Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot hij in zachte pieken blijft staan en klop er de bieslook, parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen peper door.
 
Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de deegbodems. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Schep de roomvulling op de taartjes, vul ze bijna tot de rand.
Bak 8-10 minuten in de oven tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin.
Serveer ze lauwwarm (koud kan ook).





2 opmerkingen:

  1. Dit vind ik zijn lekkerste recept tot nu toe! Ik heb het al vaak gemaakt en maak het in een grote vorm. Inderdaad veel werk, maar helemaal de moeite waard! Wij zijn met z'n tweetjes, du één dag veel werk en de volgende dag eten we het weer en dan alleen even opwarmen, dus weinig werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Caroline,
    Ja lekker hè! Wat een toprecept. Ik ga het volgende keer ook in een grote vorm maken.
    En wat je zegt: als je er twee dagen van gaat eten, dan is het helemaal niet zoveel werk.

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...