vrijdag 25 december 2015

Kersttulband met cranberries en citroen


Vanochtend stond de oven al om half negen aan. Voor bij de koffie wilde ik een kersttulband maken. Niet te ingewikkeld en zwaar, maar wel kerstig door de gedroogde cranberries en fris door de citroen. De roomkaas in het beslag zorgt voor een zacht en romig resultaat. 
Het is eigenlijk gewoon een cake, maar dan net wat feestelijker. 

Het recept zag ik op de blog van Caroline. Ik heb de verhoudingen iets aangepast. 

zaterdag 28 november 2015

Gekarameliseerde citroentaart


Dit is een heerlijk citroentaartje uit het boek 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp.
De vulling is romig en fris, maar niet te zuur. De bodem is krokant en de bovenkant net als een crème brûlée. Een mooi contrast met de vulling.
Natuurlijk gaat er wel wat suiker in om het zure van de citroen te compenseren.
Ik heb alleen wat minder suiker voor het karameliseren gebruikt dan in het recept stond vermeld.
Het boek 'De Banketbakker' is echt een aanrader. Alle klassiekers staan erin. Ik vind dit fonceerdeeg een ideaal deeg voor zoete taartjes.



zaterdag 14 november 2015

Volkoren desembrood met walnoten en rozijnen


Zelf zuurdesembrood maken. Dat stond al jaren op mijn to-do-list. Eerder heb ik wel eens een poging gedaan, maar het zuurdesem werd niet goed en ik begreep toen ook nog niet hoe het precies werkt met desem. Desem moet je voeden en actief laten worden voordat je het kunt gebruiken. En er moet altijd een beetje desem overblijven dat je weer kunt voeden en in de koelkast kunt laten rusten voor een volgende baksessie. Zo kun je het jaren lang gebruiken.
Inmiddels heb ik er meer over gelezen en houdt Karin van de blog huistuinenkeukenvertier me goed op de hoogte van haar ervaringen met zuurdesem. Daar worden elke week broden gebakken. Dit brood is haar favoriet en inmiddels ook die van mij! Van haar heb ik een desemstarter gekregen op basis van roggemeel. Rogge zorgt ervoor dat het brood meer die zurige desemsmaak krijgt dan wanneer je tarwedesem gebruikt.
Het originele recept komt uit het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine van Doorne (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/).

Voor zuurdesembrood zijn zoveel verschillende recepten te vinden. Het komt er vaak op neer dat je lang moet wachten en soms de dag van te voren al moet beginnen met een voordeeg. Als je desem actief is kun je 's ochtends beginnen met dit brood, zodat het voor de lunch klaar is. Dat komt omdat er niet alleen zuurdesem wordt gebruikt, maar ook een beetje gist wordt toegevoegd. Daardoor rijst het brood sneller.

Je kunt uiteraard variëren met de vulling. Meestal gebruik ik walnoten en rozijnen. Met cranberry's en pecannoten is het ook lekker. Wat ik wel opvallend vind is dat er elke keer een paar rozijnen naar de buitenkant van het brood komen en daardoor snel te donker worden om te eten. Je kunt ze na het bakken makkelijk van de korst halen, dat is geen probleem, maar ik heb liever dat ze in het brood blijven zitten. 

Dit is echt een superlekker brood, zo met roomboter of nog wat kaas erop. Hier kan geen krentenbol tegenop, en eigenlijk ook geen gebakje. 
Als ik brood bak, dan maak ik meteen twee broden en vries dit in plakken in. Zo kan ik de hele week op het werk m'n eigen brood eten. 

vrijdag 25 september 2015

Salade met gekaramelliseerde vijgen, sinaasappel en feta


Met een vijgensalade maak je mij altijd blij. Ook deze versie van Ottolenghi is weer een succes. Al twijfelde ik eerst wel, omdat er veel suiker in gebruikt wordt om de vijgen en sinaasappel te karamelliseren. Je kunt gerust wat minder suiker gebruiken, vind ik.
De vijgen zijn zoet, de sinaasappel fris, de feta zout en de dressing kruidig. Met de rucola krijgt het nog iets pit. Ja, alle smaken komen aan bod en dat maakt het zo lekker.
Dit recept komt uit zijn boek 'Plenty More'. Daar wil ik eerst nog wat meer uit maken, voordat ik z'n nieuwste boek koop.


zaterdag 5 september 2015

Bananenbrood met pecannoten


Er lagen drie overrijpe bananen op de fruitschaal. Dat betekent dat er een bananenbrood gebakken moet worden. In 'Plenty More' van Ottolenghi staat een recept met pecannoten. Dat leek me een heerlijke combinatie.
Eigenlijk is het recept heel eenvoudig. Er gaan geen bijzondere ingrediënten in naast de bananen en pecannoten. Voor de afwerking roostert Ottolenghi de plakken brood en besmeerd ze met tahin, honing en grof zeezout. Dat heb ik achterwege gelaten

Het brood was heerlijk van smaak, knapperig aan de buitenkant, niet te zoet, een lekkere bite door de noten. Ik vond de binnenkant iets te klef. Hij had misschien nog iets langer in de oven gekund.


maandag 31 augustus 2015

Ossenstaart, langzaam gestoofd in de slowcooker


De zomer loopt op z'n einde. Dat vind ik helemaal niet erg, want dan komen de lekkere herfstgerechten weer op het menu te staan. Nu is dit niet perse een gerecht voor de herfst, maar het smaakt met slecht weer toch beter dan wanneer het buiten 25 graden is.
Ossenstaart is heerlijk smaakvol stoofvlees. Ik maak het eigenlijk te weinig. Sinds enkele maanden ga ik naar een andere slager die prachtig rundvlees uit de regio verkoopt. Zo ook deze stukken ossenstaart. Het is een heerlijk stoofgerecht dat ideaal is voor de slowcooker. Een gewone stoofpan kan natuurlijk ook.
Wij aten dit met aardappeltjes en sperzieboontjes. Met rijst of pasta is het ook lekker.

Een leuke blog met ossenstaartfans is ministerieetenendrinken.nl. Ik werd door deze blog enthousiast om dit gerecht te maken.


dinsdag 25 augustus 2015

Bavarois van mokkatiramisu


Dit is weer een heerlijk dessert voor een grote groep. Makkelijk om voor te bereiden en het presenteert prachtig, of niet? De smaak lijkt erg op tiramisu, het is alleen iets steviger. Ik denk dat ik dit misschien nog wel lekkerder vind. Na een uitgebreide maaltijd is een half plakje wel genoeg. Al kon ik later op de avond nog best een stuk op. En de dag erna bij de koffie ook...
De twee plakken die over waren heb ik ingevroren. Ik moet zeggen dat het daar niet lekkerder van wordt. Het wordt iets zompiger.
Dus nodig veel mensen uit en eet dit dessert in een keer op. Of maak de helft en gebruik een klein cakeblik.

Dit recept komt uit het prachtige boek 'Mijn favoriete desserts' van Janneke Philippi.


vrijdag 14 augustus 2015

Witte chocolademousse met zomerfruit


Dit heerlijke en feestelijke dessert maak ik al jaren elke zomer. Het is makkelijk om te maken en je kunt het prima de dag voordat je bezoek komt voorbereiden. De mousse is zacht en luchtig en het zoete past heel goed bij rood zomerfruit.
Het is elke keer weer een succes, dus bij de volgende familie-bbq maak ik het weer!

vrijdag 7 augustus 2015

Yoghurtcake met frambozen en citroen


Dit is een heerlijk frisse zomercake door de frambozen en citroen. De yoghurt in het beslag zorgt voor een zachte structuur en de buitenkant is goudbruin en knapperig.
Zo eet ik een cake graag.
Het recept zag ik in 'Het Farmhouse Cookbook'. Daar wordt de cake na het bakken nog bestreken met een mengsel van suiker en citroensap. Ik heb het niet gemist, moet ik zeggen.

Deze cake  viel hier erg in de smaak en ik ga hem vaker maken met zomerfruit. Je kunt ook bramen of blauwe bessen gebruiken.


zondag 2 augustus 2015

Courgetti met pesto en tomaatjes


Ah, weer een gadget erbij! Ik heb de spiraalsnijder van Gefu al maanden in de kast liggen en had er al eerder wat mee geëxperimenteerd. Met de snijder kun je dunne sliertjes maken van groente. Voor courgette en wortel is het ideaal, ben ik achter. Voor komkommer geldt dat niet: doordat de binnenkant nat en zacht is wordt dat een soort natte rasp.
Nu we weer courgettes uit eigen tuin hebben, heb ik de snijder weer uit de gadget-la gehaald. Deze zogenoemde courgetti is namelijk erg lekker! Je hebt toch het idee dat je pasta eet en dat bijt lekker. In werkelijkheid eet je alleen groente en kun je gerust een bord vol opscheppen.
Courgetti kun je ook prima rauw eten. Ik verwarm het liever heel kort in de koekenpan, zodat het een warme maaltijd wordt in plaats van een salade. Zorg er wel voor dat je het niet te lang verwarmt, want dan wordt de courgette zacht en vochtig. Het is lekker als het een beetje een bite houdt.

Serveer de courgetti met pesto en tomaatjes als licht hoofdgerecht, met bijvoorbeeld een stuk gebakken zalm. Ook leuk als bijgerecht.

Het is niet een apparaatje dat ik veel zal gebruiken, maar ik moet eerlijk zeggen dat het wel mooi werkt en het presenteert ook leuk. Volgende keer is de wortelsalade aan de beurt.




zaterdag 1 augustus 2015

Gong Bao's kip met pinda's


Dit is een heel bekend kipgerecht uit Sichuan. In het boek van Fuchsia Dunlop staan allemaal verrukkelijke Chinese gerechten. De saus is een beetje zoet en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder chili olie of sichuanpeper toe te voegen. Juist die sichuanpeper maakt het tintelend pittig.

Wij hebben inmiddels een goed gevulde voorraadkast met de goede sojasauzen, sesamolie, chinkiangazijn en Shaoxing rijstwijn. Dan hoef je alleen maar kip, lente-ui en pinda's te kopen. Een makkie. Snel te bereiden en ik denk dat iedereen dit lekker vindt. Serveer met rijst en bijvoorbeeld nog roergebakken spinazie met knoflook en sesamolie.
Wij eten ook altijd deze komkommersalade bij een Chinees menu.

Dit is een topgerecht! Vergeet de afhaalchinees en ga koken uit de boeken van Fuchsia Dunlop.

maandag 27 juli 2015

Gevulde ronde courgettes


In de moestuin hebben we gewone courgettes, maar ook ronde en gele. De smaak van de laatste twee vind ik iets minder lekker dan de echte groene. Maar het oog wil ook wat. Ronde courgettes zijn leuk om te vullen. Met een rijstvulling met bijvoorbeeld krenten, pijnboompitten en kruiden. Een gehaktvulling vind ik ook lekker. Eerder maakte ik wel eens een gehaktmengsel met rauw gehakt dat ik in de courgettes deed en in de oven liet garen. Het gehakt wordt dan een soort gehaktbal in de courgette. Dat eet minder lekker dan wanneer het gehakt rul is. Het blijft zo ook smeuïger.

Je kunt natuurlijk van alles toevoegen aan het gehakt. Mais of fetablokjes bijvoorbeeld. Dit is een soort Turkse vulling. Nu met rundergehakt, maar lamsgehakt is ook lekker.


zaterdag 25 juli 2015

Bloemkoolsalade met druiven en kaas


Weer een salade van Ottolenghi, met groente in de hoofdrol. In het boek 'Plenty more' staat dat het een herfstige salade is. Ik vond het met de kom op schoot in de ligstoel in de tuin ook heerlijk. Je kunt hier lekker van dooreten en wat overblijft is de dag erna geschikt voor de lunch. Volgende keer laat ik de kaas denk ik weg. Door de dressing worden de kaasblokjes nat, en dat vond ik niet zo geslaagd.

woensdag 15 juli 2015

Zalm met granaatappel, citroen en munt


We eten bijna elke week wel een keer zalm. Lekker, gezond, makkelijk en het kan overal bij. En dan is het wel leuk om eens te variëren. In de boeken over de keuken van het Midden-Oosten kom je vaak granaatappel tegen. Gecombineerd met zalm had ik het nog niet eerder gezien en ook niet gegeten. De smaken passen goed bij elkaar, zeker met de citroen en munt erbij. Een zomers gerecht.
Het recept komt uit het boek 'Comptoir Libanais'

zaterdag 11 juli 2015

Makreelsalade met kappertjes en bieslook


Een paar weken geleden kreeg ik een gestoomde makreel toen we bezoek kregen. Daar maak je mij heel blij mee. Liever een makreel dan een bos bloemen (ik moet uitkijken wat ik zeg; straks krijg ik alleen maar makrelen op m'n verjaardag...)
Een heerlijk vette, gezonde vis. Om zo op te eten, in een salade met bietjes, op een broodje of op deze toastjes. Deze makreelsalade heb ik denk ik al tien keer gemaakt. Eigenlijk gebruik ik geen recept meer, want wat meer kappertjes, bieslook of citroen kan prima. Als je maar niet teveel mayonaise gebruikt. Het moet niet zo'n natte saus worden als die kant-en-klare salades uit de supermarkt. Het moet juist wat vlezig zijn.

Dit recept komt uit 'Het Nederlands Viskookboek' van Bart van Olphen. Een bekende in de Nederlandse viswereld. Een boek met prachtige foto's, mooie verhalen en lekkere, eenvoudige gerechten.

donderdag 9 juli 2015

Abrikozentaart met amaretti


Overal zie je prachtige abrikozen. Vooral lekker om zo op te eten, maar ook lekker om mee te bakken. Al eerder heb ik een abrikozencake gemaakt. Deze abrikozentaart met amaretti is minstens zo lekker, maar wel wat meer werk.
De bodem bak je voor, zodat de korst krokant wordt. De amarettikoekjes zuigen het vocht van de abrikozen op. De vulling is iets romig, maar smaakt vooral naar heel veel abrikoos. Lekker!
Ik heb een rechthoekige bakvorm gebruikt, maar je kunt net zo goed een ronde springvorm pakken. De abrikozen moesten eerst in de oven worden voorgebakken. Ik denk dat ik dat een volgende keer niet weer doe, want ze waren eigenlijk rijp en zacht genoeg.
Het recept komt uit 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven.



zondag 5 juli 2015

Tomatensalade met halloumi en olijven


Toen ik jaren geleden voor het eerst halloumi gebruikte, vond ik het een zoute, rubberachtige kaas die na het bakken smolt en plakkerig werd. Heel anders dan de kaas die ik in Griekenland zo lekker vond.
De kunst is om de kaas in hete olie te bakken, zodat hij bruin en knapperig wordt.
En eet de kaas warm, want na het afkoelen wordt hij taaier.
De combinatie met tomaat, munt en olijven is heerlijk zomers. Lekker als bijgerecht of  om een broodje mee te beleggen.
Ik vond dit in verhouding veel kaas. De kaas én de olijven zijn zout, dus de tomaten vallen een beetje weg. Volgende keer gebruik ik meer tomaten en minder halloumi.
Het recept komt uit het boek 'Comptoir Libanais'.



vrijdag 3 juli 2015

Gebakken courgettes met yoghurt, tahin en knoflook


Mijn courgetteplanten doen het dit jaar nog niet zo goed. Raar, want ze zijn heel makkelijk om zelf te verbouwen. Ik had al lang met een overschot courgettes moeten zitten. Helaas. Nog even wachten op de eigen oogst.
Omdat courgette van zichzelf niet zoveel smaak heeft, kun je er echt alle kanten mee op.

Bij dit gerecht gaat het om textuur: de courgette en knoflook zijn knapperig, de yoghurt-tahinsaus is fris en romig. Ik ben echt een tahin-liefhebber.
Dit recept komt weer uit het boek 'Comptoir Libanais'. Ik heb de verhoudingen iets aangepast en gedroogde munt vervangen door verse. Die staat namelijk in de tuin.

Een heerlijk gerechtje als onderdeel van meerdere mezze. Ik heb de helft van het recept gemaakt en at het als voorgerecht: een hele schaal voor mezelf! Lucky me.


donderdag 2 juli 2015

Bulgursalade met erwten, munt en granaatappel


De afgelopen week stonden er alleen maar salades en vis op het menu. Met dit warme weer heb ik behoefte aan een lichte maaltijd. Met deze kom ben ik buiten op een ligstoel onder een boom gaan zitten. Voor mij een prima lunch of maaltijd op een zomerse dag. Je kunt er nog een gegrild visje bij eten.

In plaats van bulgur kun je ook quinoa of couscous gebruiken.
Ik heb nog een paar  gedroogde abrikozen toegevoegd. Wat geitenkaas erdoor lijkt me ook lekker. Of nog wat noten.

Dit recept komt uit m'n nieuwe boek 'Comptoir Libanais'. Dit boek heb ik nog maar een paar weken, maar ik heb er al veel uit gemaakt. Dat is een goed teken! Het zijn over het algemeen eenvoudige gerechten met veel kruiden. Als je dit boek aanschaft: koop dan ook meteen maar een paar granaatappels, want die worden in veel gerechten gebruikt.

zondag 28 juni 2015

Aardbeiensloffen




Deze aardbeiensloffen wilde ik al een hele tijd maken, omdat ik erg van sloffendeeg houd. De speciale bakringen die je hiervoor gebruikt had ik op internet besteld. Je kunt natuurlijk een gewone springvorm gebruiken, maar een slof heeft deze vorm. Het deeg is genoeg voor 2 sloffen, waar je 5 of 6 mooie stukjes van kunt snijden. Als je 2 bodems gebakken hebt, maar je wilt maar een slof eten, dan kun je de andere gerust invriezen. Dat was hier niet nodig. We kregen 2 keer bezoek. 

Heerlijk gebak en leuk om te maken!


Het recept komt uit "Rutger Bakt". Het sloffendeeg is van Judithscakes: een blog die niet meer bestaat.

vrijdag 26 juni 2015

Venkeltaart met blauwe kaas


Een lekkere combinatie: venkel en blauwe kaas. Snijd de venkel in grote parten; dat eet lekker. De vulling is met room, eieren en magere kwark. Deze verhouding zorgt voor romigheid, goede binding en het is ook een beetje fris.
Warm het lekkerst, maar de dag erna koud mee naar het werk at ik het net zo snel op...



Uit het boek 'Boerenjongens', maar iets aangepast.

dinsdag 23 juni 2015

Aziatische fingerfood salade met garnalen


Laatst heb ik ook al van dit soort slahapjes gemaakt, maar dan gevuld met tabbouleh.
Deze Aziatische versie is net zo lekker. Ik had nog wat rijstnoedels over waarmee ik iets wilde maken. Een licht gerechtje dat het ook prima zou doen op een bbq. Dan bereid je de slaschuitjes voor en kan iedereen zelf de garnalen op de bbq (laten) leggen.

Nu 6 stuks, voor 2 personen genoeg als voorgerecht
Dit recept is van Jamie Olivier en zag ik in Delicious mei 2010. Ik heb het iets aangepast.

vrijdag 19 juni 2015

Geroosterde wortel met komijn, geitenkaas en een honing-citroendressing


Weer een gerecht uit het boek 'Persiana'. Wat is dat toch met de keuken van het Midden-Oosten... Op de een of andere manier moeten die boeken altijd in mijn boekenkast staan. Misschien omdat er vaak verrassende vegetarische gerechten in staan.
De smaken passen weer heel goed bij elkaar. En het is een eenvoudig gerecht om te maken.
Ik heb de hoeveelheden iets aangepast. Dit was voldoende als lunch voor mezelf, maar kan als bijgerecht voor 2 personen worden geserveerd.


woensdag 17 juni 2015

Groene aspergetaart met geitenkaas


Een hartige taart is altijd een succes als lunch. Lekker met een salade erbij. Deze keer heb ik een rechthoekige bakvorm gebruikt, daar passen de hele asperges precies in. Groene asperges kun je met van alles combineren. Rauwe ham, verschillende soorten kazen, kruiden... Deze keer een taart met geitenkaas. Heerlijk!
Voornemen: we moeten meer groene asperges eten.


maandag 15 juni 2015

Courgettecake met dadels en walnoten



Deze courgettecake doet me aan bananenbrood denken. Goed gevuld, niet te zoet en een bite door de walnoten. Na een plakje ben je al goed vol. En door de dadels en walnoten is het een redelijk gezond tussendoortje. Ons zoontje van 1 jaar zat er ook van te smikkelen. Weer eens wat anders dan een volkoren soepstengel of rijstwafel...
Het recept zag ik op de blog van Marleen (etenuitdevolkstuin.nl). Ze heeft dit jaar een boek uitgebracht met heerlijke recepten en prachtige foto's.


zaterdag 13 juni 2015

Gevulde aubergines met lamsgehakt, knoflook en tomaten (karniyarik)


Dit Turkse gerecht heb ik 10 jaar geleden voor het eerst gegeten in Istanbul en een Turkse familie heeft het me daar leren maken. Zo lekker had een aubergine nog nooit gesmaakt! De geur van deze gebakken aubergines met lamsgehakt doen me direct aan Turkije denken. Je zou ook rundergehakt kunnen gebruiken. Maar zelf houd ik erg van lamsvlees.
In m'n nieuwe boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour stond dit recept ook (ze vergeet alleen om de knoflook toe te voegen). Tijd om het weer eens thuis te maken.
Oh wat is dit lekker! We aten beide 2 helften met een salade erbij.

Het is prima voor te bereiden. Ook deze keer had ik het de avond van te voren al gemaakt en op een bakplaat gelegd. Thuisgekomen van het werk hoef je alleen nog maar de oven aan te zetten en de aubergines te bakken.


woensdag 10 juni 2015

Tabbouleh-schuitjes met granaatappel


Het kookboek 'Persiana' van Sabrina Ghayour is mijn nieuwste aanwinst. Twee weken geleden was ze te gast in het BBC-programma 'Saturday Kitchen'. Dezelfde middag heb ik het boek nog gekocht.
Het boek doet me wel wat aan Ottolenghi denken, maar het is een stuk eenvoudiger met minder lange ingrediëntenlijsten. De keuken van het Midden-Oosten spreekt me al lang aan, eigenlijk sinds ik in Istanbul ben geweest.

Toen ik het boek doorbladerde viel dit recept me direct op. Ik heb volkoren bulgur gebruikt en de verhoudingen iets aangepast. Een heerlijk fris voor- of bijgerecht.
Dit keer heb ik geen little gem sla gebruikt, maar de kleine blaadjes van een krop sla uit eigen kas.
 

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...