dinsdag 23 september 2014
Spaghetti met sardines en courgette
Een simpele pasta voor door de week: daar kun je niet genoeg recepten van hebben. Deze pasta is ook nog eens gezond door de volkoren spaghetti, de vette vis en de groente.
Een blijvertje!
Het recept kwam ik tegen op de blog van Philippine 'liefdevoorlekkers''.
zaterdag 20 september 2014
Vijgensalade uit de nieuwe Ottolenghi: Plenty More
Afgelopen week kwam ik in de boekhandel en daar lag ie al op me te wachten! Het nieuwe boek van Ottolenghi: 'Plenty more'. Ik wist dat hij binnenkort zou verschijnen, maar wist niet dat hij al in de winkel (voor me klaar) lag. Ik heb het boek meteen gepakt en ben zonder het in te kijken naar de kassa gelopen. Dit boek wil ik sowieso in m'n kookboekenkast hebben staan.
Het boek 'Plenty' is een van mijn favoriete kookboeken en de meeste gerechten heb ik al eens gemaakt. Zo'n boek kan niet makkelijk overtroffen worden door een vervolg.
Ook in dit boek staan alleen maar vegetarische gerechten; veel groente, granen en peulvruchten. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken naar bereidingswijze: gestoomd, gehusseld, geprutteld, gesmoord, gegrild, geroosterd, gestampt... etc.
Wat me al snel opviel, toen ik het boek voor het eerst doorbladerde en de ingrediëntenlijsten doorlas, is dat er veel, voor mij, onbekende ingrediënten en gerechten in staan.
Enkele voorbeelden: dakos, gedroogde zeespaghetti, kashk, reshteh-noedels, urad-dal, kasha, manuka-honing, ziti, upma, chana dal, salbitxadasaus, berberisbessen, Thaise srirachasaus, pahi, kabocha-pompoen, crespéou, kuku, batata harra, baigan choka.
De farro, freehek, firik, fregola en Iraanse limoenen waren me al bekend door de vorige boeken van Ottolenghi. In dit boek worden de buna-shimeji-paddenstoelen ook meerdere keren gebruikt.
Wat me verder opviel is dat er heel veel verse koriander wordt gebruikt in de gerechten. Ik heb vandaag in de supermarkt (en bij de groenteboer!) in ons dorp gezegd dat ze zo weinig koriander in het assortiment hebben. De groenteboer vertelde me dat het wel besteld kan worden... Tsja... Dan ga ik wel naar de toko in de stad.
Er staan weer veel lange ingrediëntenlijsten in 'die je niet moeten afschrikken'. Als je een aardige voorraadkast hebt, is dat geen probleem. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zoveel ingrediënten wil kopen voor een 'eenvoudig' vegetarisch gerecht.
Ik zie er ook gerechten in staat die me niet direct aanspreken, zoals 'auberginekwarktaart' en 'zoetzure prei met geitenkwark en krenten', maar ik weet inmiddels dat je de gerechten van Ottolenghi eerst moet proberen; je wordt vaak verrast door de smaakcombinaties.
Hoe meer ik het boek doorblader en lees, hoe enthousiaster ik word. Dit is weer een boek met nieuwe gerechten. Gerechten die je niet in een ander kookboek tegenkomt.
Ottolenghi-liefhebbers zullen het zonder twijfel aanschaffen (Karin, hup!!).
Vandaag heb ik het eerste gerecht getest: de vijgensalade. Een herfstsalade.
Een makkelijk Ottolenghi gerecht, dat ik wel iets aangepast heb. Wij vonden het een heerlijke salade, alleen was de kaneelsmaak te overheersend. Ook moest ik me inhouden om geen geitenkaas toe te voegen.
Voor morgen staat er een nieuw gerecht uit dit boek in de planning.
Wordt vervolgd...
Zijn er mensen die dit boek ook al hebben gekocht en een gerecht hebben getest?
donderdag 18 september 2014
Thaise kipcurry met bloemkool en linzen
Deze week had ik het met een collega over bloemkoolrecepten. We hadden beide weinig inspiratie.
Van m'n zusje kreeg ik de tip om dit gerecht eens te proberen: een heerlijke Thaise curry met bloemkool en linzen. Snel en gezond. Je kunt er een hele bloemkool in kwijt en de linzen kun je uit blik gebruiken. Nu hoef ik niet elke week curry te eten, maar dit recept is echt de moeite waard.
Na het maken van de foto heb ik nog een kleine wortel in dunne plakjes toegevoegd. Dat geeft nog wat bite en past er goed bij.
Je kunt extra rode currypasta toevoegen als je van spicy houdt. Dit vonden wij wel genoeg. De rode curry pasta kun je natuurlijk zelf maken, maar voor een snel doordeweeks gerecht heb je ook lekkere kant en klare pasta's.
Het recept komt van de website supersnelgezond.nl. Ik heb nog kokosmelk toegevoegd, zodat je echt een currysaus krijgt. Zonder de kokosmelk vond ik het te droog.
Er staan nog meer snelle, gezonde recepten op deze site die ik eens wil proberen.
maandag 15 september 2014
Kokkels met knoflookolie
Heerlijk vind ik deze schelpjes! Echt een delicatesse. Ik hou ervan om de kokkel uit het schelpje te peuteren en het geluid van de schelpjes als je nog zoekt naar eentje die gevuld is. En als je dan denkt dat ze écht allemaal leeg zijn, dan vind je tóch nog eentje onderin de pan.
Het geheim is: goede olijfolie, veel knoflook en peterselie. Daar maak je bijna alles lekker mee. Je hebt variaties met rode peper, stukjes tomaat, met of zonder witte wijn. Allemaal even lekker.
Een kilo kokkels is genoeg als voorgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2 personen. Als hoofdgerecht lekker met linguini of risotto. Als voorgerecht met wat stokbrood om in de knoflookolie te dippen.
Omdat ik thuis de enige ben die ze eet, had ik een hele kilo voor mezelf!! Lucky me...
vrijdag 12 september 2014
Aardappelsalade met tomaat en gekookt ei
Wij zijn aardappeleters. Gestoomd, gebakken, gepureerd, gefrituurd of in een salade.
Een aardappelsalade is vaak vet, met veel mayonaise of crème fraîche. Best lekker, maar niet zo gezond. Dit makkelijke gerecht uit 'Veg' is fris en heeft toch iets zachts door de eieren. Als onze kippen niet broeden hebben we regelmatig een klein overschot aan eitjes. Leuk om weg te geven, of om in zo'n salade te verwerken!
Lekker bij een bbq of een gebakken of gegrild visje.
donderdag 11 september 2014
Gevulde paprika's met rijst, rozijnen en pijnboompitten
Gevulde groenten presenteren zo leuk. Of het nu courgettebootjes zijn, gekleurde paprika's of tomaatjes. De laatste tijd pak ik vaak m'n Spaanse kookboeken uit de kast. Deze paprika's (pimientos rellenos) zijn gevuld met Spaanse rijst, rozijnen, pijnboompitten en peterselie. Een vulling die je ook wel in de Turkse keuken tegen komt.
Ze zijn lauwwarm het lekkerst, koud is ook prima. Wij aten dit als hoofdgerecht met een salade erbij.
Dit recept komt uit het kookboek 'De keuken van Spanje'.
zondag 7 september 2014
In boter gebakken garnalen met tomaten, olijven en Pastis
Een Grieks gerechtje uit 'Het kookboek van Ottolenghi'. Zoiets heb ik eerder gemaakt, uit een ander boek, maar dan met wat feta erbij. In het recept worden verse tomaten gebruikt, maar dit kan net zo goed met tomaten uit blik.
Gebruik grote garnalen, lekkere kalamataolijven met pit en breng de tomatensaus goed op smaak met knoflook en Pastis. Wat knapperig vers brood erbij en je hebt een heerlijk voorgerecht!
donderdag 4 september 2014
Salade met vijgen, geitenkaas en basilicum
Afgelopen weekend heb ik een kistje verse vijgen gekocht voor een prikkie. Heerlijk en ze zien er ook zo mooi uit. Vijgen doen me denken aan vakantie in Frankrijk, als je over de markt loopt en je aan beide polsen zoveel plastic tasjes hebt hangen met eten waardoor de striemen in je polsen staan.
Deze salade met vijgen komt uit 'Ottolenghi Het kookboek', daar is ie weer...
In het boek wordt jonge pecorino gebruikt. Ik had een grote rol geitenkaas van 'de Bokkesprong' gekocht.
Geitenkaas en vijgen zijn een heerlijke combinatie. Ik vond de basilicum er goed bij passen. Zorg er trouwens voor dat je rijpe vijgen hebt.
dinsdag 2 september 2014
Gerookte zalm met Aziatische dressing
Ik had een dik stuk gerookte zalm gekocht, waarmee ik zalmtartaar wilde maken. Het recept lag al klaar. Maar toen zag ik dit recept met weer een prachtige foto op de blog van Caroline. De dressing alleen leek me al heerlijk. En zalm en avocado eten we ook graag.
Dit is een makkelijk te maken gerechtje. Ontzettend lekker. Een ideaal voorgerecht voor een Aziatisch menu.
vrijdag 29 augustus 2014
Kidneybonen met gehakt, paprika en mango
'Wat ga jij vanavond eten?'
Dat vraag ik toch regelmatig aan collega's of aan familie. Mijn zusje ging deze zomerse bonenschotel met mango maken. Er zit veel groente is en de mango is er lekker fris bij.
Je kunt nog courgette toevoegen, maar die had ik niet in huis.
Dit gerecht staat snel op tafel, is gezond en we vonden het erg lekker. Ideaal voor een doordeweekse dag.
Je zou nog wat extra kruiden kunnen gebruiken, zoals komijn en paprikapoeder. Wat extra verse koriander kan ook.
woensdag 27 augustus 2014
Makkelijke gazpacho
Afgelopen weekend kreeg ik al bijna weer zin in erwtensoep; de herfst leek te zijn begonnen.
Gelukkig hebben we deze week toch nog mooi weer tijdens onze vakantie en kunnen we nog een keer gaan bbq-en. Vandaag stond er gazpacho op het menu.
Deze koude Spaanse tomatensoep hebben we veel gegeten in Andalusië. Er zijn veel verschillende recepten te vinden. Meestal zit er oud brood of broodkruim in. Ik vind het zonder brood eigenlijk net zo lekker, als de dikte van de soep maar goed is.
Belangrijk is dat de tomaten goed rijp zijn, er genoeg knoflook is zit (uiteraard) en de soep echt koud is. Zelf vind ik sherryazijn het lekkerst, maar rode wijn azijn kun je ook gebruiken.
Als garnituur heb ik nu fijngesneden rode paprika en rode ui gebruikt. Je kunt hiermee variëren: fijn gesneden blokjes komkommer, groene peper, tomaat en ei kun je ook gebruiken. Wat fijngesneden basilicum is ook lekker.
Een grote kom gazpacho vind ik zelf een beetje teveel van het goede. Deze soep is ideaal als amuse (bij een bbq bijvoorbeeld).
Dit recept is genoeg voor 10 kleine amuseglaasjes of als voorgerecht voor 4 personen.
vrijdag 22 augustus 2014
Quinoasalade met avocado en feta
Deze quinoasalade at ik laatst bij een vriendin. Meestal gebruik ik 'gewone' witte quinoa, maar deze rode quinoa ziet er veel mooier uit in een salade. Ik weet niet of de smaak ook anders is. Ik heb meer quinoa gekookt dan ik nu nodig had. Dat heb ik in kleine porties ingevroren, zodat ik later snel een lunch kan maken.
Je kunt nog rucola toevoegen. Ik had nog wat zoete aardappel over die ik er door heb gedaan. In het 'originele' recept zat het er niet in.
zondag 17 augustus 2014
Sigara börek
Alle varianten van börek vind ik heerlijk. Deze deegrolletjes (vandaar de naam sigara) met kaasvulling heb ik veel in Istanbul gegeten. Je gebruikt hiervoor Turkse witte kaas (beyaz peynir) uit de Turkse winkel, of feta.
Eerder heb ik ze wel met filodeeg gemaakt. Prima smaak en lekker knapperig, maar filodeeg vind ik vervelend om mee te werken. Je moet het op tijd uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast. En als je ermee werkt scheurt het erg snel.
Nee, dan yufkadeeg van de Turkse winkel! Dat is pas makkelijk. Deze vellen zijn al driehoekig van vorm en zo makkelijk op te rollen.
Het voordeel van yufka is dat het makkelijk te verwerken is en je kunt altijd een pak in de voorraadkast bewaren. Eerlijk gezegd is dit niet het beste yufkadeeg wat ik heb gehad. Het kan nog knapperiger.
Nu zag ik op de blog van Eslem mijnmixedkitchen dat je yufka op internet kunt bestellen op yufkam.nl. Dat ga ik binnenkort maar eens proberen.
De blog van Eslem volg ik graag, want er staan heerlijke Turkse gerechten op die goed beschreven en vastgelegd zijn. Een aanrader als je van de Turkse keuken houdt (moi)!
donderdag 14 augustus 2014
Bietjes met walnoten en karwij
We hebben al aardig wat rode bietjes uit de moestuin gegeten. Gekookt, geroosterd uit de oven, in een salade met geitenkaas of feta en nu rauw in een salade.
Dit recept komt uit 'Veg'. Daar is het met komijnzaad gemaakt. Ik hou wel van komijn, maar karwijzaad leek me ook wel lekker en dat was het ook zeker! Karwij gebruik ik eigenlijk weinig. In stoofgerechten en vooral bij zuurkool. Je ziet het ook niet vaak in kookboeken staan. Waar zou je karwij nog meer goed mee kunnen combineren?
Het sap van de sinaasappel en citroen zorgen ervoor dat de rauwe bietjes iets zachter worden. Dat is voor de smaakt niet perse nodig, maar als je alle smaken even in laat trekken wordt het wel meer een geheel.
Erg lekker! En ook wel eens makkelijk dat je de bietjes niet voor hoeft te koken, maar direct kunt gebruiken. De salade is goed voor te bereiden en de dag erna nog net zo lekker (in een bakje mee nemen naar het werk als lunch :).
zondag 10 augustus 2014
Eenpersoons moussaka's
Een bekend recept met aubergines is de Griekse moussaka. Heerlijk, maar erg vullend en calorierijk, doordat er bechamelsaus in zit en omdat je de aubergineplakken van te voren insmeert met olijfolie voordat ze gegrild worden.
Lekker, maar deze versie in minstens zo lekker.
Ik vind het er ook een stuk leuker uitzien dan wanneer je een ovenschaal op tafel zet.
Je kunt de aubergines in de lengte doorsnijden; dan heb je voor 4 personen een hoofdgerecht. Als je kleine aubergines gebruikt en deze in de dikte doorsnijdt, dan heb je mooie porties voor een voorgerecht of hapje.
Het recept komt uit het boek 'Fresh en Light' van Donna Hay. Ik heb het iets aangepast.
dinsdag 8 juli 2014
Monchoutaart
Monchoutaart: heerlijk! Meestal krijg je op een verjaardag eentje uit een pakje en die is ook best lekker. Maar het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om het helemaal zelf te maken! Dit recept komt van judithscakes.nl: een blog met alleen maar lekkere taarten en cakes. De recepten op deze blog kloppen altijd.
De bodem is gemaakt van de helft bastognekoekjes en de helft digestivekoekjes. De roomlaag is mooi hoog en stevig en de kersen komen uit een pot. Je zou ook vlaaivulling kunnen gebruiken (de kersen of aardbeienvulling van Hak bv).
Vanaf nu ga ik monchoutaart altijd op deze manier maken: zo hoort ie te zijn.
zaterdag 5 juli 2014
Wraps met zalm en avocadosalsa
Supersnel en simpel. We vonden deze wraps erg lekker en gaan ze zeker nog een keer eten. Makkelijk voor een doordeweekse dag en vooral in de zomer!
Je kunt de tortilla's zelf maken, bewaren in de vriezer en ontdooien als je ze nodig hebt. Wij hebben voor kant-en-klare hup-flap-klaar versie gekozen.
Dit gerecht zag ik op de blog van Caroline, het komt uit Elle Eten, Nr. 3 2014.
donderdag 3 juli 2014
Bistecca alla gorgonzola
Onlangs heb ik voor het eerst biologisch vlees besteld bij biologischbeter.nl.
Al het biologische rundvlees van deze webshop komt uit Friesland. Ik was wel benieuwd naar de kwaliteit van het vlees en ook of deze manier van bestellen me zou bevallen.
Het vlees wordt bevroren, goed gekoeld en in porties gevacumeerd bezorgd. Ideaal!
En ik moet zeggen: het is echt heerlijk vlees. De biefstuk, ribeye en rundergehakt zijn in elk geval goed gekeurd. Ik ga zeker vaker op deze site mijn vlees bestellen.
De ribeye gaat op de bbq of in de grillpan. Bij de biefstuk heb ik deze keer een heerlijke gorgonzola-rozemarijnsaus gemaakt.
De geroosterde venkel erbij is ook een ontdekking.
Recept Janneke Phillipi, uit Delicious juni 2014.
woensdag 25 juni 2014
Salade van rucola, venkel, puy-linzen en halloumi
Venkel is heerlijk is een salade, dat vergeet ik wel eens. Laatst at ik het nog in een gemengde salade met wortel en appel bij een gebakken visje.
Deze combinatie met linzen en rucola is ook erg lekker.
Het recept komt uit het boek 'Veg'. Ik heb zelf de halloumi nog toegevoegd, maar dat kun je ook weglaten. Niet iedereen houdt van deze kaas, die soms een wat piepend geluid maakt als je erin bijt.
zaterdag 21 juni 2014
Auberginebootjes uit de oven
Ik heb voor het eerst echt lekkere aubergines gegeten toen ik voor drie maanden in Istanbul was. In de Turkse keuken wordt veel met aubergine gekookt. Ik wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren met aubergine. Toen ik thuis kwam heb ik nog een aubergine-kookboek gekocht, met alleen maar auberginegerechten. Maar de lekkerste gerechten kom je toch tegen in de Turkse kookboeken en de boeken van Ottolenghi niet te vergeten.
Dit recept komt uit 'Veg'.
donderdag 19 juni 2014
Sardientjes met salsa van olijven, bleekselderij en rozijnen
Bij de visboer zag ik dikke verse sardientjes liggen. De twee klanten voor me kochten ze en ik kon het ook niet laten. Deze sardientjes waren al schoongemaakt.
Het recept komt het 'Het kookboek' van Ottolenghi. Soms kook ik een paar keer per week uit zijn boeken, maar nu was het alweer een tijdje geleden. Dit gerecht heb ik eerder gemaakt en het kreeg toen een 9. Dat had ik niet verwacht toen ik de ingrediëntenlijst zag. Maar zoals bij de meeste recepten van Ottolenghi: de combinatie is super.
Ook lekker met vers gegrilde makreelfilets.
dinsdag 17 juni 2014
Abrikozencake
Een simpele cake met fruit in een gekartelde bakvorm en het ziet er uit als een echt taartje!
De ingrediënten heb ik altijd wel in huis, het beslag is vlug gemengd en de cake is snel gebakken. Ideaal voor als je onverwacht bezoek krijgt en nog net tijd hebt om wat lekkers te bakken.
Voor deze cake kun je natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals pruimen of kersen.
Het recept zag ik op Carolines blog
zondag 15 juni 2014
Bruschetta met groene asperges en tuinbonen
Je kunt de tuinbonen dubbeldoppen (dat ziet er nog mooier groen uit), maar voor de smaak is het niet nodig. Een heerlijke combinatie! En heel geschikt als lunch.
Het recept komt uit 'Veg'. Ik heb het iets aangepast.
donderdag 12 juni 2014
Rokerige gebakken amandelen
Ik eet veel noten, meestal ongezouten en ongebrand. Een handje walnoten of amandelen zijn een gezond snack. Vorige week kocht ik een fles witte port die je gekoeld moet drinken. De wijnhandelaar vertelde dat gerookte, gezouten amandelen er heerlijk bij zijn. Nu had ik een glas rode wijn waar je ze ook prima bij smaken.
Dit recept kwam ik tegen in een Spaans kookboek: 'Cocina Nueva, de nieuwe Spaanse keuken' van Jane Lawson (mooi boek!). Leuk om noten eens zelf te kruiden! Het gerookte paprikapoeder geeft die typische Spaanse smaak.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 2-4 personen bij de borrel. Op de foto zie je een halve portie.
dinsdag 10 juni 2014
Tuinbonenburgers
Groenteburgers of koekjes zijn een goede manier om je groente binnen te krijgen.
Lekker krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Je kunt hiervoor prima tuinbonen uit de diepvries gebruiken en je hoeft ze niet persé te dubbeldoppen. Dus ze zijn snel gemaakt, als je een keukenmachine gebruikt.
Zonder de yoghurtsaus vind ik het een beetje saai. Ik zou de saus er dan ook zeker bij maken.
Deze burgers zijn goed in te vriezen. Laat ze ontdooien in de koelkast voordat je ze gaat bakken.
Het recept komt van de blog Beginspiration; ik heb het iets aangepast.
Abonneren op:
Posts (Atom)