maandag 28 april 2014
Patatas bravas
Deze gebakken aardappeltjes met pittige tomatensaus zijn een klassieke Spaanse tapa. Leuk als je verschillende tapas maakt, maar ook als hoofdgerecht met een visje en salade heerlijk. Je kunt de saus zo pittig maken als je wilt door extra chilipeper toe te voegen. Ik vind de smaak van de gerookte paprikapoeder pittig genoeg en heb geen rode peper gebruikt.
Als je saus overhoudt, kun je dit prima invriezen en later door een pastasaus mengen.
Het recept komt uit het boek 'Veg'.
Ingrediënten, voor 4 personen
1 kilo vastkokende aardappels, geschild, in blokjes van 3cm
5 eetl olijf- of koolzaadolie
grof zeezout
Voor de pittige tomatensaus
2 eetl olijf- of koolzaadolie
1 ui, fijngesneden
handje tijmtakjes, blaadjes fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
400 gram tomaten in blik
2 theel gerookt paprikapoeder
snufje suiker
peper en zeezout
evt. nog een rood pepertje, fijngesneden
handje peterselie, grof gesneden
Bereiding
Maak eerst de saus.
Bak de ui en tijm ongeveer 10 minuten in de olie. Voeg de knoflook, de tomaten, het paprikapoeder en de suiker toe (en evt. de rode peper). Laat de tomatensaus op laag vuur inkoken tot je een dikke, pikante tomatensaus hebt.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de aardappels en wat zout toe. Kook de aardappels 5-8 minuten tot ze net niet helemaal gaar zijn. Giet de aardappelen af in een vergiet en laat een paar minuten uitstomen. Ze moeten goed droog zijn voordat je ze gaat bakken.
Verwarm de 5 eetl olie in een grote koekenpan en bak de aardappelen 15-20 minuten tot ze knapperig en goudkleurig zijn. Breng op smaak met zeezout.
Kijk hoe dik de tomatensaus is en verdun eventueel met een scheutje heet water. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de saus over de aardappels en bestrooi met de peterselie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten