Jemig wat is dit lekker zeg!!
Pulled pork stond al heel lang op mijn to-cook-lijstje. We eten bijna geen varkensvlees, maar dit ga ik wel vaker maken.
Je gebruikt hiervoor het beste stuk vlees van het varken: de procureur. Het stuk vlees wordt langzaam gegaard zodat het heel zacht wordt en je het vlees met 2 vorken uit elkaar kunt trekken (vandaar 'pulled'). Het draadjesvlees meng je met BBQ saus en wordt meestal in een broodje geserveerd met coleslaw. In een gepofte aardappel of wrap kan ook.
Ik heb het ook een keer gemaakt met een groot stuk varkensschouder. Dat is wat goedkoper dan procureur, maar zoals de slager al had gezegd, minder lekker.
In de meeste recepten wordt BBQ saus uit een fles gebruikt. Vast heel lekker, maar ik maak het liever zelf. De coleslaw is ook makkelijk zelf te maken.
Voor de pulled pork heb ik mijn slowcooker gebruikt. In de 6 tot 7 uren dat de pan aanstaat hoef je het maar een paar keer te draaien. In een slowcooker zal er niet snel te weinig vocht zijn. Je hebt er weinig omkijken naar.
Als je geen slowcooker hebt kun je een grote braadpan gebruiken en deze in een oven van 90 graden zetten. Let dan wel beter op of er nog genoeg vocht in de pan zit.
De BBQ saus is lekker kruidig door de komijn en tijm. Ik dacht eerst dat ik dat niet zo lekker zou vinden, maar toen de saus afgekoeld was bleek het precies goed te zijn. Het geeft het juist die specifieke smaak. Ook de kleur en dikte is zoals je het van een BBQ saus verwacht.
Er zijn ook recepten waarin azijn gebruikt wordt. Ik vond de zuurgraad zo prima.
En dan de coleslaw: Ik heb witte kool, wortel en ui in fijne reepjes gesneden in de keukenmachine. Dat kan ook met een mandoline of met een koksmes. Voor coleslaw wordt meestal een frisse, romige dressing met mayonaise, yoghurt of karnemelk en azijn gebruikt. Ik heb dat weggelaten. Het vlees is al sappig en vochtig genoeg; dan hoeft er niet zo'n natte koolsalade bovenop.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar we aten het bijna helemaal op met z'n tweeën....
De paar happen die overgebleven waren vonden we de dag erna, hongerig uit het werk, koud nóg lekkerder.
Ik heb veel recepten van pulled pork bekeken. Ik kwam toch uit op dit recept van Esmee van Es' Factory. Voor de saus heb ik verschillende recepten gecombineerd.
Ingrediënten (voor ongeveer 6 broodjes)
1 kilo procureur
150 ml kippenbouillon (½ blokje)
75 ml witte wijn azijn
2 theel gerookt paprikapoeder
4 eetl bruine basterdsuiker
2 theel zout
1 eetl mosterd (Dijon mosterd, fijn)
2 theel tijm
2 uien (250 gram), heel fijn gesneden
4 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
200 ml BBQ saus
BBQ saus (650ml)
500 ml ketchup
500 ml water
50 ml worcestershiresaus
50 gram bruine basterdsuiker
2 eetl mosterd (Dijon mosterd, fijn)
1 ½ theel knoflookpoeder ( of 1 teentje heel fijn gehakt)
1 ½ theel zout (eigen smaak)
½ theel komijnpoeder
½ theel tijm
Coleslaw
200 gram witte kool
100 gram wortel
1 kleine ui (ong 50 gram)
Bereiding
Maak eerst de BBQ saus, dit kan een dag van te voren al.
Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje. Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 30 minuten zacht koken.
Laat de saus daarna afkoelen en zet in de koelkast.
Voor de pulled pork:
Doe alle ingrediënten, behalve het vlees, in de kom van de slowcooker. Meng goed met een garde.
Leg het stuk vlees erin en draai het een paar keer goed om in de saus.
Zet de slowcooker op 'High' en laat 6-7 uren staan. Draai het vlees tussendoor een paar keer om. Als het vocht teveel gaat borrelen kun je de cooker op 'low' zetten.
Voor de coleslaw snijd je de kool, wortel en ui in fijne reepjes in een keukenmachine (Magimix), met een mandoline of gewoon een koksmes. Meng alles luchtig in een grote kom.
Na 6-7 uren is het vlees helemaal zacht. Haal het uit de pan en leg het op een groot bord. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar (pulled pork...), zodat je draadjesvlees krijgt.
Schep ongeveer de helft van de saus erdoor zodat het vlees heerlijk sappig is, maar niet te nat. Meng er naar smaak nog wat extra BBQ saus door en doe een flinke hoeveelheid in een wit broodje. Met wat coleslaw erop of eronder heb je een superlekkere foodtruck-proof snack of maaltijd.
Ziet er heerlijk uit. Dit is zeker een recept dat ik thuis ga uitproberen. Ik maak de hamburgers denk warm op de BBQ en dan in combinatie met de lekkere bbq saus.
BeantwoordenVerwijderenMulțumesc :)
BeantwoordenVerwijderenJummie! Ziet er heerlijk uit! :)
BeantwoordenVerwijderenLekker
BeantwoordenVerwijderen