zondag 29 september 2013
Coq au vin (kip in rode wijn)
Kip in rode wijn, dat lust toch iedereen... Het is een echte Franse klassieker.
Dit recept komt uit een van mijn eerste kookboeken: 'Smakelijk Frankrijk'. Nog steeds een van mijn favoriete boeken, heb er al heel veel uit gemaakt.
Ik vind het heerlijk als de grote Le Creuset stoofpan op het vuur staat en je hele huis hier naar ruikt. Een makkelijk gerecht voor als je eters krijgt.
Je zet de kip een dag van te voren in de marinade en op de dag zelf ben je binnen een uur klaar. Er zijn ook snelle recepten waar je de kip niet een hele nacht hoeft te marineren, maar ik vind de smaak veel beter als je het wel doet. De kip wordt er ook mooi donker van.
Wij hadden er aardappelpuree bij (lekker voor bij de saus), spruitjes en geroosterde pompoen. Herfst op je bord.
Ingrediënten, voor 6-8 personen
8 kippendijen of poten (geen filet)
1 fles rode wijn
2 laurierbladen
2 takjes tijm
250 gram spek, in blokjes
20 kleine zilveruitjes (of sjalotjes)
250 gram champignons (heel)
2 eetl bloem
1 liter kippenbouillon
125 ml cognac
2 eetl tomatenpuree
2 eetl peterselie, fijngehakt
60 gram boter
1 eetl olijfolie
peper en zout
Bereiding
Doe de wijn, laurierbladen, tijm en wat zout en peper in een kom en voeg de kipdelen toe. Dek af en laat een hele nacht marineren in de koelkast.
Blancheer de dag erna het spek in kokend water, giet het af, dep droog en bak vervolgens goudbruin. Schep het spek op een bord.
Doe een eetlepel boter in de pan waar je het spek in gebakken hebt en voeg de uitjes toe. Bak deze ook goudbruin en haal ze uit de pan.
Doe weer een eetlepel boter in dezelfde pan en bak de champignons ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de pan.
Haal de kip uit de marinade, dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
Doe de overgebleven boter en de olijfolie in een grote gietijzeren pan en bak de kipdelen tot ze bruin zijn. Roer de bloem erdoor.
Giet de cognac in de pan en laat dertig seconden koken en roer de aanbaksels los.
Voeg de bouillon, de marinade, uien, champignons, spek en tomatenpuree toe. Laat op een matig vuur 45 minuten pruttelen, of totdat de kip gaar is.
Als je saus wat dikker wilt hebben, kun je de laatste 10 minuten de deksel van de pan halen.
Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en bestrooi met peterselie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het was heerlijk, een dikke 9!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het recept.
Groet, karin