dinsdag 3 september 2013

Zelfgebakken krentenbollen




Vandaag had ik weer tijd en zin om brood te bakken. Het zijn de krentenbollen geworden die Karin altijd maakt. Zie www.huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl.
Ze heeft het altijd over deze kb's, dus ik werd wel erg benieuwd. Ik heb iets minder krenten gebruikt (in het originele recept gebruikt ze 200 gram).

Leuk om te maken, ze zien er mooi uit en ik vond de smaak heerlijk!
Het ruikt nu ook zo lekker in huis. Daar zou je het alleen al voor doen.
Ik komt trouwens steeds minder vaak bij de bakker in het dorp....





Ingrediënten, voor 12 stuks

150 gram rozijnen of krenten of een mengsel
450 gram tarwebloem
6 gram droge gist of 20 gram verse gist
25 gram honing (of suiker)
3 dl lauwwarme melk
30 gram zachte ongezouten roomboter
8 gram zout
 
Bereiding
Doe de krenten of rozijnen (ik heb alleen krenten gebruikt) in een kom en giet er kokend water overheen, laat een paar minuten staan, giet af, en droog in een theedoek.
 
Meng alle ingrediënten, behalve de krenten en het zout, door elkaar tot een deeg. Je kunt het met de hand kneden, maar ik gebruik liever de KitchenAid. Kneed 5 minuten in de KA, doe dan het zout erbij en kneed daarna nog 15 minuten.
Doe als laatste de krenten erbij en kneed ze er met de hand goed doorheen.
 
 
Leg de deegbal in een met zonnebloemolie ingevette kom (ik gebruik de kom van de KitchenAid), dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld. Deze keer duurde dat bijna 2 uren.

Haal het deeg uit de kom, stort op je werkblad en druk de lucht uit het deeg door er met je knokkels op te duwen. Uitrollen met en deegroller kan ook.
Verdeel het deeg in 12 porties (je kunt het afwegen, om ze allemaal even groot te krijgen, maar ik vind dat bij krentenbollen niet zo belangrijk, bij taartjes is dat natuurlijk wat anders).
 
 
Maak 12 bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier ongeveer 5 cm uit elkaar.
Bedek de bakplaat met plasticfolie en laat opnieuw 1 uur rijzen tot het volume bijna is verdubbeld.
 
 
 
 
 
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de bollen in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte roomboter (met een kwastje), zodat ze een lekker zachte bovenkant krijgen.
Laat afkoelen op een rooster.
Ik eet een krentenbol het liefst met roomboter en kaas. Dat is bij de koffie net zo lekker als een stuk taart.
 
 


 

4 opmerkingen:

  1. Jemig Judith wat zie ze er lekker uit!
    Wanneer kan ik een workshop bij je komen volgen?
    Ik krijg er trek van mmmmmm

    Groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij bent de aanstichter van al dat gebak van mij hoor....
    Ik doe jou na en dan moet het wel goedkomen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze bollen zien er idd voortreffelijk uit. Ik houd zelf ook niet zo van véél rozijnen. Maar die kaas met roomboter .... ja, kom maar op!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet er heerlijk uit. Na het uitrollen van de deeg maak je er dan weer een bal van om het te gaan verdelen?

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...